icoon

The cold is an absolute doorway to the soul” - Wim Hof

Geschiedenis Wim Hof

Wim Hof traint zijn lichaam en geest in de harde natuur tijdens extreem koude omstandigheden. Onder deze omstandigheden wordt ademhaling en mindset effectiever om zo de extreme koude te kunnen trotseren. Deze toename in effectiviteit zorgt ervoor dat hij steeds dieper kan doordringen in zijn fysiologie. Door de jaren heen heeft hij zijn methode doorontwikkeld en geperfectioneerd door zijn lichaam en geest te onderzoeken en daarbij zijn eigen grenzen steeds weer te verleggen. Hij krijgt bekendheid door zijn spectaculaire stunts en al snel volgt de bijnaam: “The Iceman”. Maar liefst 20 wereldrecords heeft hij op zijn naam staan waaronder het langste ijsbad, het beklimmen van bergen slechts gekleed in een korte broek, het rennen van marathons rondom de poolcirkel en meer. In 2007 wordt Wim Hof in het gerenommeerde Feinstein Institute onderzocht, de resultaten geven aan dat Wim Hof zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden; het blijkt namelijk dat hij de ontstekingslichamen in zijn bloed kan onderdrukken. Vanaf dat moment stelt Wim Hof zich tot doel om de mogelijkheden van zijn methode met de wereld te delen. Om ongeloof tegen te gaan en om de mogelijkheden van de methode verder te laten onderzoeken, zoekt hij verdere samenwerking met de wetenschap.

Wim Hof
wetenschap

Wetenschap

In 2010 nemen de experimenten en onderzoeken een vlucht, nieuw onderzoek vindt plaats door de fysiologie afdeling van de Radboud universiteit. Onder leiding van professor Hopman wordt Wim Hof onderworpen aan een ijsbad van 80 minuten terwijl diverse metingen verricht worden (zie bijlagen). Gezien de opmerkelijkheid van de resultaten wordt er al snel vervolgonderzoek geïnitieerd. Dit leidt in 2011 tot een Endotoxine experiment

Tijdens dit experiment wordt een celwand van de Ecolie bacterie geïnjecteerd, dit levert normaliter een overreactie op van het immuunsysteem. Hof had echter slechts een milde hoofdpijn op het moment dat de griepsymptomen normaliter het sterkst zijn. De resultaten laten verder zien dat Hof slechts de helft van het aantal ontstekingseiwitten produceerde dan het gemiddelde van de overige proefpersonen die deze bacterie toegediend kregen. Bij dir experiment werd wederom vastgesteld dat hij zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden.

Op 16 en 30 mei 2011 volgt nog een experiment. Nu wordt er onderzocht in welke mate Wim Hof zijn cardiovasculaire systeem kan beïnvloeden. Het gaat dan om het bewust verwijden of vernauwen van het vatenstelsel. Nu andermaal is aangetoond dat Wim Hof in staat is om zowel het autonome zenuwstelsel alsmede het immuunsysteem te beïnvloeden rijst de vraag of de methode ook door anderen te leren valt. Het daadwerkelijk kunnen beïnvloeden van het immuunsysteem en autonome zenuwstelsel heeft natuurlijk grote consequenties op het gebied van gezondheid en ziekte.

Aangezien gezondheid een zaak is waarmee men voorzichtig om dient te gaan o.a. om geen valse hoop te geven, werken wij als team nauw samen met de Radboud Universiteit. Nieuw onderzoek heeft plaats gevonden waarbij Wim Hof twaalf mensen heeft getraind om in een week tijd zijn methode te leren. Onder supervisie van Dr. Kox en professor Pickkers (IC) is bewezen dat de methode overdraagbaar is. Onderzoeksresultaten zijn in mei 2014 gepubliceerd in de gerenomeerde wetenschappelijke bladen: PNAS en Nature.

Nieuwe onderzoeksvoorstellen en -publicaties liggen er op het gebied van Depressies, Lyme, Bechterew (auto-immuunziektes) en Pijnbestrijding.

Verder onderzoek